Warmerschrijven

schrijver journalist redacteur

en dan neemt Simeon de VO gids mee naar huis

Simeon zit in groep 8 en dus ligt de ‘VO Gids 2019’ hier op de keukentafel. Volgende week gaan we naar de centrale voorlichting -een soort markt waar iedere middelbare school een kraampje heeft. En dan daarna de open dagen. Ik blader in die VO Gids, met de ‘in 6 stappen naar het voortgezet onderwijs’ en voel een pijnlijke steek dwars door mijn hart gaan.

In een optimistische, bijna gemaakt vrolijke toon, komen alle schoolsoorten voorbij in de VO gids. Die trouwens wordt uitgegeven door de ‘Onderwijs Communicatie Groep’, een onafhankelijk initiatief van ouders en gratis wordt uitgedeeld op bijna alle basisscholen in Nederland.
’Praktijkonderwijs werkt’, ‘met het VMBO kan je alle kanten op’ en: ‘het VWO daagt je uit’, lees ik en denk: Mmm, daagt het praktijkonderwijs of de HAVO de leerlingen dan niet uit?

In de volgende stap gaat het over leerstijlen en is er aandacht voor Montessori en de Vrije School. De VO gids ruimt vervolgens heel veel pagina’s in om de extra’s die sommige scholen bieden te benoemen: de cultuurklas, de sportklas, het technasium, tweetalig. In plaats van een informatieboekje begint het hier verdacht veel op een reclamefolder te lijken. 

Pas op bladzijde 69 gaat het over passend onderwijs, er is één pagina voor ingeruimd. Het stukje begint met uitleg over LWOO, de leerwegondersteuning op het VMBO.
‘Kinderen die meer ondersteuning nodig hebben, kunnen naar het parktijkonderwijs’, vervolgt de gids in diezelfde opgewekte toon. Om door te gaan met: ‘..tenslotte is er voortgezet speciaal onderwijs (VSO) voor kinderen met een beperking.’

Met andere woorden: het VSO als afvoerputje. Althans zo voelt het. Na al die pagina’s over robotica-scholen en de ‘Global Citizen Scholen’ wordt het VSO weggezet in een paar zinnen. Niet van belang.
Het lijkt wel alsof de makers van deze gids ouders gerust willen stellen. Dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat hun kind ooit met een leeftijdsgenoot in aanmerking komt die ‘gehandicapt’ is. Die leerlingen stoppen we met z’n allen ver weg op een aparte school.

Misschien moet ik me niet aanstellen, misschien ben ik overgevoelig op dit punt. Misschien is dit gewoon de realiteit.
Maar de afsluitende zin na die opsomming LWOO-praktijkonderwijs-VSO, maakt het allemaal nog veel erger. Er staat letterlijk: ‘Er is dus passend onderwijs voor elk kind.’
Het staat er echt, in diezelfde gemaakt opgewekte toon. Een zin die teveel ouders met kinderen of brussen in groep acht, pijn moet doen. 

Ik weet het, deze VO Gids is een particulier initiatief, er zit geen overheid achter. En basisscholen delen ‘m vrijwillig uit. Maar als je zoveel leerlingen en hun ouders weet te bereiken, heb je ook de verantwoordelijkheid om na te denken over wat je opschrijft. 

Dit blog schreef ik recht uit mijn hart. Natuurlijk reageerde de redactie van de VO Gids. Of ik de pagina over het VSO voor de nieuwe editie wilde schrijven. Ook een artikel over (niet) passend of inclusief onderwijs nodig? Stuur een berichtje naar silvie@warmerschrijven.com.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Warmerschrijven

Thema door Anders Norén

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial